Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πασχαλινά κουλουράκια

Από τη Δώρα Καπλανίδου
Πασχαλινά κουλουράκια
Υλικά:
Για την ζύμη:
  • 500 γραμμάρια βούτυρο (βιτάμ ή γάλακτος)
  • 500 γραμμάρια ζάχαρη 
  • 4 αυγά
  • Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • ½ ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι
  • ½ φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι  του γλυκού κοφτό σόδα μαγειρικής
  • 2 βανίλιες 
  • 1 πρέζα μαστίχα (κοπανισμένη)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρίσης (κοσκινισμένο) 
Για το άλειμμα:
  • 1 κρόκο αυγού
  • Μια πρέζα ζάχαρη
  • 4 σταγόνες νερό
Εκτέλεση:
1. Βάζουμε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ και τα χτυπάμε για 6 λεπτά. Μετά ρίχνουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι, τις βανίλιες, την μαστίχα, το αλάτι και ένα ένα τα αυγά.
2. Παίρνουμε την σόδα, την ρίχνουμε στον χυμό και ανακατεύουμε (πάνω από τον κάδο του μίξερ γιατί η σόδα φουσκώνει και μπορεί να ξεχειλίσει από το ποτήρι). Το ρίχνουμε στο μίξερ και ανακατεύουμε.
3. Παίρνουμε το μπέικιν πάουντερ το ρίχνουμε στο αλεύρι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι στο μίξερ. Άμα ζορίζεται το μίξερ συνεχίζουμε με το χέρι και ζυμώνουμε.
4. Τυλίγουμε την ζύμη με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
5. Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, παίρνουμε και πλάθουμε κουλουράκια. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα στο ταψί. (Να έχουν απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν και απλώνουν).
6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 οC στον αέρα.
7. Βάζουμε σ’ ένα μπολ τον κρόκο, την ζάχαρη, το νερό, τα χτυπάμε μ’ ένα πιρούνι  και αλείφουμε μ’ ένα πινέλο τα κουλουράκια.
8. Τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε για 16-20 λεπτά.
9. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα διατηρούμε μέσα σε τάπερ. 
Υπογράμμιση:
Όταν βγάλετε τα κουλουράκια θα είναι μαλακά. Μην τρομάξετε μόλις κρυώσουν θα σκληρύνουν.
Καλή επιτυχία & Καλό Πάσχα

Σχόλια