Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τραχανάς λαχανικών θρακιώτικος

Από τον Κωνσταντίνο Ρούμογλου
Τον συγκεκριμένο τραχανά τον φτιάχνουν στην Θράκη και πολύ στο χωριό του πατέρα μου το Αμμόβουνο  είναι νηστίσιμος θρεπτικός και έχει τα λαχανικά του καλοκαιριού που όταν αποξηρανθεί δεν χαλάει δεν χρειάζεται ψυγείο
Γίνεται πολύ ωραίος και τρώγεται με η χωρίς φέτα εγώ το προτιμώ με φέτα
Υλικά
  • 500 γρ. κολοκύθι κόκκινο 
  • 1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης χωράς τα σπόρια 
  • 500 γρ. καρότα 
  • 500 γρ. ντομάτες αφαιρούμε  σπόρια και το ζουμί 
  • 1 κουταλάκι σούπας μπαχάρι σπασμένο η και αλεσμένο 
  • 5 κουταλάκια σούπας αλάτι χοντρό 
  • 1 κουταλάκια σούπας πιπέρι 
  • 1 κουταλάκια σούπας κόκκινο πιπέρι γλυκό 
  • 600 γρ.  σουσάμι ψημένο και στουμπισμένο (ή για ευκολία βάζουμε ταχίνι) 
  • 500 γρ.  κρεμμύδι 
  • 2 κιλά σιμιγδάλι 
  • Αλεύρι όσο χρειαστεί 
  • Αν μας αρέσουν τα πικάντικα βάζουμε και 1 καυτερή πιπεριά  (χωρίς τα σπόρια)
  • Προζύμι 1 εβδομάδας 
Εκτέλεση
  • Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα μπαχαρικά μαζί και τα σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά δεν προσθέτουμε καθόλου νερό γιατί τα λαχανικά θα βγάλουν πολύ ζωμό 
  • Μόλις μαλακώσουν τα βγάζουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν 
  • Μετά τα βάζουμε σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε 
  • Το βγάζουμε από το μπλέντερ και το βάζουμε σε μια λεκάνη ρίχνουμε μέσα την προζύμη το ανακατεύουμε και στην συνεχεία την σιμιγδάλι και αλεύρι  όσο χρειαστεί μέχρι να γίνει σφιχτή ζύμη
  • Την αφήνουμε 48 ώρες να φουσκώσει και να ξινίσει και θα την ζυμώνουμε όσες  φορές χρειαστεί όταν φουσκώνει 
  • Μετά την κόβουμε κομματάκια σαν μπουκιές και το απλώνουμε σκεπασμένο με τούλι να μην πηγαίνουν έντομα και το αφήνουμε να στεγνώσει 
  • Όταν στεγνώσει  αρκετά το βάζουμε στο multi και το τρίβουμε να γίνει ψιλός άλλα όχι σκόνη 
  • Τον απλώνουμε ξανά να στεγνώσει τελείως  και τον αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο η σε μια πάνινη  σακούλα και σε ένα ντουλάπι χωρίς υγρασία 
Πως γίνεται η σούπα τραχανάς λαχανικών
Για κάθε κούπα  σούπας είναι περίπου 2 κ.σ  τραχανάς και βλέπουμε ανάλογα πως μας αρέσει όσο ποιο πολύ τραχανά θα βάλουμε τόσο ποιο πηχτό θα γίνει.
Το σιγοβράζουμε για 10 λεπτά και ανακατεύουμε συνεχώς  ρίχνουμε μισό κ.γ αλάτι και  1 κ.σ βούτυρο (εναλλακτικά ελαιόλαδο ) ο τραχανάς θα δέσει και θα είναι χυλωμένος το βγάζουμε σε πιάτο ρίχνουμε μέσα τριμμένη τυρί φέτα και ψωμί.
Γίνεται γρήγορα και είναι πολύ θρεπτικός και νηστίσιμος.

Σχόλια