Από τη Δώρα Καπλανίδου
Υλικά:
Για το 1ο στάδιο θα χρειαστούμε:
Για το 2ο στάδιο θα χρειαστούμε:
Για το 3ο στάδια θα χρειαστούμε:
Για το 4ο στάδιο θα χρειαστούμε:
Εκτέλεση:
1ο στάδιο: Σ’ ένα μπολ βάζουμε την μαγιά, το νερό, την ζάχαρη και το αλεύρι. Τα χτυπάμε καλά με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη καλά και το αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
2ο στάδιο: Βάζουμε το βούτυρο και την ζάχαρη σε μια κατσαρολίτσα και τα λιώνουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας που και που (το μάτι να είναι στο 1) μόλις λιώσουν το τραβάμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να αντέχουμε το δάχτυλο μας. Σπάμε τα αυγά τα χτυπάμε λίγο με το πιρούνι και τα ρίχνουμε μέσα στο βούτυρο και ανακατεύουμε.
3ο στάδιο: Βάζουμε στο γουδί την ζάχαρη και την μαστίχα και την χτυπάμε μέχρι να λιώσει η μαστίχα. Στο κάδο τις κουζινομηχανής ρίχνουμε το αλεύρι, την μαστίχα με την ζάχαρη, το μαχλέπι, το κακουλέ, την ενεργοποιημένη μαγιά που έχουμε κάνει από το στάδιο 1 και το βούτυρο από το στάδιο 2. Χτυπάμε με το γάντζο στην αρχή σιγά για 5 λεπτά και μετά το δυναμώνουμε και χτυπάμε για άλλα 10 λεπτά.
Σκεπάζουμε καλά γύρο γύρο με μεμβράνη και το βάζουμε στην άκρη σκεπασμένο με μία κουβερτούλα να φουσκώσει για περίπου 1½ ώρα.
Όταν φουσκώσει η ζύμη την αδειάζουμε στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη (2 μεγάλα τσουρέκια) ή σε περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα μεγάλα θέλουμε τα τσουρέκια μας η τα σχέδια που θα κάνουμε.
Πλάθουμε τα τσουρέκια, τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε ταψί, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 οC.
4 στάδιο, βάζουμε το ασπράδι και το νερό σε ένα μπολάκι και τα χτυπάμε καλά μ’ ένα πιρούνι. Αλείφουμε με ένα πινέλο τα τσουρέκια και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τυλίγουμε με μεμβράνη.
Υπογράμμιση:
Στο στάδιο 3 άμα δεν έχετε κουζινομηχανή κάνετε το εξής. Βάζουμε στο γουδί την ζάχαρη και την μαστίχα και την χτυπάμε μέχρι να λιώσει η μαστίχα. Παίρνουμε ένα μπολ μεγάλο, βάζουμε το αλεύρι, την μαστίχα με την ζάχαρη, το μαχλέπι, το κακουλέ. Τα ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα στην μέση. Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά που έχουμε κάνει από το στάδιο 1 και το βούτυρο από το στάδιο 2. Τα ανακατεύουμε πρώτα με το κουτάλι και μετά αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να μην κολλάει στο χέρι μας.
Υλικά:
Για το 1ο στάδιο θα χρειαστούμε:
- 42 γραμμάρια νωπή μαγιά
- 200 γραμμάρια νερό (προσοχή να είναι θερμοκρασία δωματίου)
- 20 γραμμάρια ζάχαρη
- 100 Γραμμάρια αλεύρι (σκληρό για τσουρέκια)
Για το 2ο στάδιο θα χρειαστούμε:
- 120 γραμμάρια βούτυρο (γάλακτος)
- 140 γραμμάρια ζάχαρη
- 3 αυγά
Για το 3ο στάδια θα χρειαστούμε:
- 600 γραμμάρια αλεύρι (σκληρό για τσουρέκια)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
- ½ κουταλάκι του γλυκού κακουλέ σε σκόνη
- 20 γραμμάρια ζάχαρη
- 2 κόκκους μαστίχα
Για το 4ο στάδιο θα χρειαστούμε:
- 1 ασπράδι αυγού
- 3 σταγόνες νερό
- 40 γραμμάρια φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1ο στάδιο: Σ’ ένα μπολ βάζουμε την μαγιά, το νερό, την ζάχαρη και το αλεύρι. Τα χτυπάμε καλά με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη καλά και το αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
2ο στάδιο: Βάζουμε το βούτυρο και την ζάχαρη σε μια κατσαρολίτσα και τα λιώνουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας που και που (το μάτι να είναι στο 1) μόλις λιώσουν το τραβάμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να αντέχουμε το δάχτυλο μας. Σπάμε τα αυγά τα χτυπάμε λίγο με το πιρούνι και τα ρίχνουμε μέσα στο βούτυρο και ανακατεύουμε.
3ο στάδιο: Βάζουμε στο γουδί την ζάχαρη και την μαστίχα και την χτυπάμε μέχρι να λιώσει η μαστίχα. Στο κάδο τις κουζινομηχανής ρίχνουμε το αλεύρι, την μαστίχα με την ζάχαρη, το μαχλέπι, το κακουλέ, την ενεργοποιημένη μαγιά που έχουμε κάνει από το στάδιο 1 και το βούτυρο από το στάδιο 2. Χτυπάμε με το γάντζο στην αρχή σιγά για 5 λεπτά και μετά το δυναμώνουμε και χτυπάμε για άλλα 10 λεπτά.
Σκεπάζουμε καλά γύρο γύρο με μεμβράνη και το βάζουμε στην άκρη σκεπασμένο με μία κουβερτούλα να φουσκώσει για περίπου 1½ ώρα.
Όταν φουσκώσει η ζύμη την αδειάζουμε στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη (2 μεγάλα τσουρέκια) ή σε περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα μεγάλα θέλουμε τα τσουρέκια μας η τα σχέδια που θα κάνουμε.
Πλάθουμε τα τσουρέκια, τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε ταψί, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 οC.
4 στάδιο, βάζουμε το ασπράδι και το νερό σε ένα μπολάκι και τα χτυπάμε καλά μ’ ένα πιρούνι. Αλείφουμε με ένα πινέλο τα τσουρέκια και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τυλίγουμε με μεμβράνη.
Υπογράμμιση:
Στο στάδιο 3 άμα δεν έχετε κουζινομηχανή κάνετε το εξής. Βάζουμε στο γουδί την ζάχαρη και την μαστίχα και την χτυπάμε μέχρι να λιώσει η μαστίχα. Παίρνουμε ένα μπολ μεγάλο, βάζουμε το αλεύρι, την μαστίχα με την ζάχαρη, το μαχλέπι, το κακουλέ. Τα ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα στην μέση. Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά που έχουμε κάνει από το στάδιο 1 και το βούτυρο από το στάδιο 2. Τα ανακατεύουμε πρώτα με το κουτάλι και μετά αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να μην κολλάει στο χέρι μας.
Καλή επιτυχία
&
Καλό Πάσχα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου