Από την Δώρα Καπλανίδου
Τα Λαζαράκια είναι μικρά, αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια τα οποία έχουν το σχήμα ανθρώπου (όπως αναπαριστάνεται και ο Λάζαρος στις εικόνες) και συμβολίζουν την Ανάσταση του Λαζάρου, που έχουν για ματάκια δυο γαρύφαλλα χωρίς στόμα και κατασκευάζονται την περίοδο του Πάσχα το Σάββατο του Λαζάρου.
Σύμφωνα με την παράδοση τα έφτιαχναν οι νοικοκυρές θέλοντας να τιμήσουν την Ανάσταση του Λαζάρου.
Τα κοριτσάκια κρατώντας καλάθια γεμάτα έβγαιναν στις γειτονιές και τραγουδούσαν τα κάλαντα του Λαζάρου και πρόσφεραν Λαζαράκια. Ανταποδίδοντας το κέρασμα αυτό, οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά αυγά.
Μόλις τελειώσουμε με όλα τα Λαζαράκια τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε για 30-40 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο).
Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα βγάζουμε από το ταψί.
Τα Λαζαράκια είναι μικρά, αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια τα οποία έχουν το σχήμα ανθρώπου (όπως αναπαριστάνεται και ο Λάζαρος στις εικόνες) και συμβολίζουν την Ανάσταση του Λαζάρου, που έχουν για ματάκια δυο γαρύφαλλα χωρίς στόμα και κατασκευάζονται την περίοδο του Πάσχα το Σάββατο του Λαζάρου.
Σύμφωνα με την παράδοση τα έφτιαχναν οι νοικοκυρές θέλοντας να τιμήσουν την Ανάσταση του Λαζάρου.
Τα κοριτσάκια κρατώντας καλάθια γεμάτα έβγαιναν στις γειτονιές και τραγουδούσαν τα κάλαντα του Λαζάρου και πρόσφεραν Λαζαράκια. Ανταποδίδοντας το κέρασμα αυτό, οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά αυγά.
Υλικά:
Για την γέμιση:
- 1 φλιτζάνι σταφίδες (που τις έχουμε μουσκέψει από βραδύς)
- 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
- Γαρύφαλλο καρφί για το στόλισμα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
- Διαλύουμε την μαγιά μέσα στο νερό και ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ωραίο ζυμάρι.
- Το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
- Ανακατεύουμε τα καρύδια με τις σταφίδες σ’ ένα μπολ και φτιάχνοντας την γέμιση.
- Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι, το πλάθουμε μακρόστενο και το ανοίγουμε στο χέρι πλατύ, προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση (που θα είναι η κοιλιά) και κλείνουμε καλά τις άκρες, φτιάχνουμε το σχήμα του σώματος και το κεφάλι.
- Παίρνουμε λίγη ζύμη και φτιάχνουμε μπαστούνια το ένα είναι για τα χέρια τα οποία περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά για να καταλήξουν σε σχήμα Χ μπροστά και το δεύτερο το βάζουμε για στεφάνι στο κεφάλι. Παίρνουμε 2 γαρύφαλλα και τα βάζουμε για μάτια.
- Το βάζουμε στο ταψί που έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα.


Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου