Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πιροσκί - Πισία


Συνταγή για 20 τεμάχια από την Δώρα Καπλανίδου

Υλικά για την ζύμη:
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1 ½ κούπα νερό χλιαρό
  • 4 ½ κούπες αλεύρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Υλικά για την γέμιση:
  • 3 αυγά μεσαία
  • ¼ τυρί
  • πιπέρι
  • Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το χλιαρό νερό, την μαγιά και την ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε για να διαλυθούν.
  • Αμέσως μετά ρίχνουμε το αλάτι και το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε με το χέρι.



  • Μόλις το ζυμώσουμε το σκεπάζουμε με το καπάκι ή με μεμβράνη γύρω γύρω πολύ καλά. Το βάζουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος με μια κουβέρτα από πάνω για να φουσκώσει για περίπου 1½ με 2 ώρες.
  • Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη ετοιμάζουμε σ’ ένα τάπερ την γέμιση. Χτυπάμε τα αυγά, το πιπέρι, τρίβουμε το τυρί και ανακατεύουμε.


  • Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο τις κουζίνας και παίρνουμε λίγη ζύμη και ανοίγουμε με τον πλάστη ένα στρογγυλό φύλλο,


  •  Γεμίζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού με την γέμιση και το κλείνουμε. Ετοιμάζουμε μερικά, βάζουμε το τηγάνι με το λάδι στην φωτιά να ζεσταθεί. Μόλις είναι έτοιμο βάζουμε τα πισία και τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.




Την ώρα που θα πάτε να τα βγάλετε θα σας φανούν λίγο τραγανά αλλά μόλις κρυώσουν θα μαλακώσουν.

Υπογράμμιση:
1)Για γέμιση μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε π.χ. με πατάτα, μαρμελάδα ακόμα και σκέτα και από πάνω να ρίξετε μέλι.

2) Τα υλικά για γέμιση με πατάτα είναι : 4 μεσαίες πατάτες, 1 κρεμμύδι τριμμένο, αλάτι, πιπέρι , προαιρετικά λίγο πιπέρι κόκκινο.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με λίγο αλάτι. Αφού βράσουν τις στραγγίζουμε και πολτοποιούμε με ένα πιρούνι. Σ’ ένα τηγάνι βάζουμε λάδι, μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι τις πατάτες, πιπέρι αλάτι, λίγο κόκκινο πιπέρι και τσιγαρίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και γεμίζουμε τα πισία.

3) Την ζύμη αυτή μπορείτε να την χρεισιμοποιήσετε και για πίτσα.


Καλή επιτυχία!

Σχόλια