Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το μουσείο του μπάσκετ

Επιμέλεια: Κώστας Ρούμογλου, Μάγδα Γαλιώτου, Γεωργία Καλτσάτου
Με την ομάδα του project είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το μοναδικό Μουσείο Μπάσκετ της χώρας, το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Χ.Α.Ν.Θ., στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.  Το μουσείο ιδρύθηκε το 2013 με σκοπό να γνωρίσουν οι επισκέπτες την ιστορία του μπάσκετ κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο.
Μας υποδέχτηκε η κυρία Βίκυ Χατζηπαραδείση και μας παρουσίασε με έναν μοναδικό τρόπο την ιστορία του μπάσκετ από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της Χ.Α.Ν.Θ. (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης )  και το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν σ’ αυτό μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Λιούις Ρης, ο Συμεών Μαυροσκούφης, ο Τάκης Ταλιαδώρος.
Στο μουσείο υπάρχει η μόνιμη συλλογή που αποτελείται από προσωπικά αντικείμενα μεγάλων προσωπικοτήτων που βοήθησαν στην ανάπτυξη του αθλήματος, μετάλλια και διπλώματα που κατέκτησαν ομάδες της Χ.Α.Ν.Θ., ενδυμασίες, φωτογραφικό υλικό, παλιές εφημερίδες, κύπελλα και οι πρώτες μπάλες  και τα καλάθια με τα οποία πρωτοπαίχθηκε το μπάσκετ στην Ελλάδα.
Σημαντικό έκθεμα που ξυπνά μνήμες στους παλιότερους Θεσσαλονικείς αποτελεί η μακέτα του θρυλικού ανοικτού γηπέδου της Χ.Α.Ν.Θ που από το 1945 έως και το 2002 αποτελούσε σημείο αναφοράς για τον αθλητισμό της πόλης, καθώς φιλοξενήθηκαν εκεί πρωταθλήματα καλαθόσφαιρας ομάδων της Θεσσαλονίκης, πανελλήνια πρωταθλήματα μικτών ομάδων πόλεων, αλλά και αγώνες κατς, επιδείξεις ρυθμικής γυμναστικής, επιδείξεις αθλημάτων (πινγκ-πονγκ, Άρση Βαρών, Ενόργανη Γυμναστική), όπως και το πρώτο φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού. Το 2002 το παλιό γήπεδο κατεδαφίστηκε και ανεγέρθηκαν οι νέες εγκαταστάσεις της Χ.Α.Ν.Θ.
Φέτος, το 2019, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Χ.Α.Ν.Θ., του συλλόγου που έφερε και ανέδειξε το άθλημα του μπάσκετ στην Ελλάδα, καθώς στις εγκαταστάσεις της πρωτοχτύπησε μπάλα μπάσκετ το 1919. Στα πλαίσια των εορτασμών θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από δράσεις που θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του συλλόγου http://www.ymca.gr
Ολοκληρώνοντας το άρθρο μας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κυρία Βίκυ Χατζηπαραδείση για το υπέροχο ταξίδι στο παρελθόν της καλαθόσφαιρας, μια υπέροχη εμπειρία που δύσκολα περνάει σε εικόνες και στο χαρτί. Θεωρούμε ότι η μεγάλη προσφορά της Χ.Α.Ν.Θ. στον αθλητισμό δεν είναι τόσο οι σπουδαίες διακρίσεις, όσο οι χιλιάδες νέοι που αγάπησαν το μπάσκετ και τον αθλητισμό γενικότερα.

Σχόλια