Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άγνωστες γωνιές της Θεσσαλονίκης

Κείμενο - Φωτογραφίες: Dr Δόμνα Ιωαννίδου, Φιλόλογος
Όταν περπατάμε στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, σπάνια ή και ποτέ δεν σηκώνουμε τα μάτια μας για να παρατηρήσουμε τα κτίρια μπροστά από τα οποία περνάμε.

Αν το κάναμε, ιδίως στο τμήμα της πόλης που δεν κάηκε από την μεγάλη πυρκαγιά του 1917, θα παρατηρούσαμε πως υπάρχει ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας, για το οποίο πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι, επειδή χτυπάει πολιτισμικά στα ίσα το ιστορικό κέντρο κάθε μεγάλης ευρωπαϊκής πόλης, ακριβώς στο βασικό τους κριτήριο: τον κοσμοπολιτισμό και την αντίληψη του σύγχρονου και του μοντέρνου.
Επειδή η Θεσσαλονίκη, εκτός από πρωτεύουσα των προσφύγων, στην περίπτωση της υποδοχής των οποίων αποδείχτηκε μεγάλο και δημιουργικό χωνευτήρι πολύ σημαντικού πολιτισμικού φορτίου που δέχτηκε από τα ανατολικά, έχει μια ορμή δική της, την οποία αξίζει να διατηρήσει και να αυξήσει και στον εικοστό πρώτο αιώνα: μεταφέρει με τα κτίριά της τον αρχιτεκτονικό πλούτο των αρχών του εικοστού αιώνα, μια πολυσυλλεκτικότητα που αφομοίωσε τόσο τον μοντερνισμό όσο και την αρχιτεκτονική παράδοση της Ευρώπης.

Αυτά διαβάσαμε με σαφήνεια στις προσόψεις των κτιρίων εβραϊκής ιδιοκτησίας τα οποία είχαμε τη χαρά να παρατηρήσουμε, στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης Πορεία Μνήμης, το οποίο διεξάγει το πανεπιστήμιο της πόλης μας υπό την καθοδήγηση του κ. Δημητρίου Γουλή και της κ. Ελένης Χοντολίδου.

Το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα με ομάδα εικοσιτριών εκπαιδευομένων. Ξεναγηθήκαμε λοιπόν, σε αυτό το κομμάτι της πόλης από τον κ. Γουλή, με αφετηρία το Εβραϊκό Μουσείο στην οδό Αγίου Μηνά και τερματισμό την Εβραϊκή Συναγωγή στην οδό Ίωνος Δραγούμη, με ενδιάμεση περιήγηση στο εμπορικό κέντρο που περικλείεται από τις οδούς Βενιζέλου, Φιλίππου, Συγγρού και Αγίου Μηνά.
Στις φωτογραφίες βλέπετε κτίρια που ίσως δεν είχατε προσέξει ποτέ και τώρα σας δίνεται η ευκαιρία να τα αναζητήσετε αλλά και να μάθετε την ιστορία τους.

Σχόλια