Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αρνί ή Κατσίκι; Τι να πρόσεξουμε;

 

Αρνί Κατσίκι

Γράφει ο κρεοπώλης Χρήστος Γκούμας

 Αρνί ή κατσίκι;

Όσο οι μέρες για το πασχαλινό τραπέζι πλησιάζουν αρχίζει το συνηθισμένο σε όλους μας δίλημμα: να πάρω αρνί ή κατσίκι; Οι απορίες είναι πολλές. Ποιο είναι περισσότερο υγιεινό, ποιο είναι νοστιμότερο, ποιο με συμφέρει οικονομικά και τι πρέπει εν τέλει να προσέξω όταν φτάσω στον κρεοπώλη;

Η απάντηση σε αυτό το δίλημμα δεν είναι ξεκάθαρη. Το αρνί λένε οι σεφ ότι είναι νοστιμότερο. Έχει όμως αυτή την έντονη και χαρακτηριστική μυρωδιά που δεν αρέσει στους πάντες. Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι το κατσίκι έχει λιγότερο λίπος και θερμίδες σε σχέση με το αρνί, άρα είναι πιο ασφαλής επιλογή για όσους προσέχουν τη δίαιτά τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το κατσίκι είναι πιο ακριβό και αποδίδει λιγότερο κρέας. Οπότε ανάλογα με την τσέπη μας, τις γευστικές μας προτιμήσεις ή διάφορα θέματα υγείας θα κάνουμε την τελική μας επιλογή.

Τι να προσέξω στον κρεοπώλη

Οι σφραγίδες σε διάφορα τμήματα του ζώου (αριστερά και δεξιά στους μηρούς και στις ωμοπλάτες) πιστοποιούν ότι έχει γίνει ο απαραίτητος υγειονομικός έλεγχος και διασφαλίζουν ότι είναι το κρέας του κατάλληλο προς κατανάλωση.

Όλα τα κρέατα που είναι ελληνικά ή που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στρόγγυλη μπλε σφραγίδα με τον αριθμό έγκρισης του σφαγείου. Ενώ στην παραλληλόγραμμη σφραγίδα αναγράφεται η χώρα προέλευσης, πχ “GR” ή “ΕL” ή “ΕΛΛΑΣ” για τα ελληνικά.

Τα σφάγια προερχόμενα από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν σφραγίδα χρώματος καφέ. Αν σε οποιοδήποτε σημείο του ζώου λείπει κομμάτι του δέρματος, αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει. Εκεί προφανώς ήταν η σφραγίδα του που για περίεργους λόγους έχει αφαιρεθεί.

Θα ξεχωρίσουμε το αρνί από το κατσίκι παρατηρώντας την ουρά και το κεφάλι τους. Το κεφάλι στο κατσίκι είναι πιο επίπεδο σε αντίθεση με του αρνιού, το οποίο έχει το χαρακτηριστικό καρούμπαλο ανάμεσα στα μάτια και την μύτη. Η ουρά στο κατσίκι από την άλλη είναι πιο στενή και στραμμένη προς τα πάνω.

Σημασία έχει το χρώμα είτε πρόκειται για αρνί είτε για κατσίκι. Το χρώμα του ζώου θα πρέπει να είναι ζωηρό, ανοιχτόχρωμο ροζ, ομοιόμορφο σε όλο το σώμα του.

·         Υπολογίζουμε τα κιλά που θα αγοράσουμε με βάση τα άτομα που θα έχουμε στο τραπέζι. Για 10 άτομα παράδειγμα θα υπολογίσουμε σχεδόν 10 κιλά κρέας.

·         Φροντίζουμε έγκαιρα την παραγγελία μας στο κρεοπωλείο αλλά δεν αγοράζουμε πολύ νωρίς το αρνί ή το κατσίκι, για να το βάλουμε στην κατάψυξη. Δεν υπάρχει λόγος.

·         Το κατσίκι έχει πιο σφιχτό κρέας και χρειάζεται περισσότερη ώρα ψήσιμο!

 

Σχόλια