Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τρόποι Συντήρησης του Κρέατος

 


Χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση του κρέατος από τον Χρήστο Γκούμα, έμπειρο κρεοπώλη και  εκπαιδευόμενο του ΣΔΕ ΔΕΛΤΑ.

Προσοχή σε αυτά τα 3 λάθη στο ξεπάγωμα τροφίμων

 Απαγορεύονται και τα 3 ρητά και κατηγορηματικά!

·         Όχι σε λεκάνες με κρύο νερό που βουτάτε μέσα τα κατεψυγμένα προϊόντα.

·         Κρέας κατεψυγμένο, παρατημένο όλη την νύχτα στον πάγκο της κουζίνας.

·         Κρέας από την κατάψυξη στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία για να ξεπαγώσει.

Πόσες μέρες διατηρείται το κρέας στο ψυγείο;
Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του κομματιού. Ένα μικρό κομμάτι νωπό κρέας γύρω στο 1 με 1,5 κιλό συντηρείται μέχρι 2 ημέρες. Ενώ ένα μεγάλο πάνω από 2 κιλά, συντηρείται μέχρι 4 ημέρες μέσα σε μπολ με σχάρα, για να μη λιμνάζει στα υγρά του και πάντα με καπάκι, τοποθετημένο στο πιο κρύο κάτω κάτω ράφι του ψυγείου στους 2 °C.

Συντήρηση κρέατος εκτός ψυγείου
Ποτέ δεν αφήνετε το νωπό κρέας εκτός ψυγείου, ούτε καν για ώρες. Η σταδιακή ανάπτυξη των βακτηριδίων στο ωμό κρέας, θα προκαλέσει αλλοίωση στο προϊόν και θα το καταστήσει επικίνδυνο.

Προσοχή Όταν το κρέας μυρίζει περίεργα
Όταν το κρέας έχει βαριά μυρωδιά, όταν το χρώμα του αλλοιωθεί, όταν στην αφή πιάνετε κολλώδη μεμβράνη, τότε μιλάμε για χαλασμένο κρέας, ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Οι κίνδυνοι από ωμό κρέας αν δεν συντηρηθεί σωστά, είναι μεγάλοι.

Πόσες μέρες διατηρείται το κρέας στο ψυγείο;
Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του κομματιού. Ένα μικρό κομμάτι νωπό κρέας γύρω στο 1 με 1,5 κιλό συντηρείται μέχρι 2 ημέρες. Ενώ ένα μεγάλο πάνω από 2 κιλά, συντηρείται μέχρι 4 ημέρες μέσα σε μπολ με σχάρα, για να μη λιμνάζει στα υγρά του και πάντα με καπάκι, τοποθετημένο στο πιο κρύο κάτω κάτω ράφι του ψυγείου στους 2 °C.

 

Σχόλια